Câte găuri negre există în Univers: un studiu al oamenilor de știință ne răspunde la întrebare

de: Iulia Kelt
22 01. 2022

Atunci când vorbim despre găuri negre, fiori reci ne trec pe șira spinării. Acestea pot înghiți planete întregi și chiar galaxii, dacă sunt suficient de mari. Însă câte găuri negre există în Univers? Cu alte cuvinte, cât de amenințați ar trebui să ne simțim?

Oamenii de știință au elaborat un studiu, încercând să afle răspunsul la întrebarea cu pricina. Acest studiu ar putea, sau nu, să fie concludent, de vreme ce încă nu se știe dacă Universul este infinit sau mărginit, dacă este fix sau se lărgește, ori care este dimensiunea reală a acestuia (iar dacă are o dimensiune, ce se află dincolo de capătul lui).

Chiar și așa, haideți să vedem ce spun specialiștii.

Câte găuri negre există în Univers? Prea multe

Pentru că nu putem vedea aceste găuri negre, devine greu să ne dăm seama exact câte sunt acolo, în marele Univers. Dar asta nu înseamnă că nu avem mijloace de a încerca să ne dăm seama. Găurile negre ce prezintă masă stelară sunt nucleele ale stelelor masive ce au „murit”, iar noi cercetări care încorporează modul în care aceste stele se formează și evoluează au putut să obțină o nouă estimare a numărului de găuri negre, cu masă stelară, din Univers.

Numărul este destul de uluitor: 40 de chintilioane sau 40.000.000.000.000.000.000 de găuri negre, reprezentând aproximativ 1% din toată materia din Universul observabil. „Caracterul inovator al acestei lucrări constă în cuplarea unui model detaliat al evoluției stelare și binare, cu idei avansate, pentru a înțelege mai bine formarea stelelor”, explică astrofizicianul Alex Sicilia, de la Școala Internațională de Studii Avansate (SISSA), din Italia.

„Acesta este unul dintre primele calcule elaborate”, a mai declarat omul de știință.

Găurile negre reprezintă una dintre cele mai mari necunoscute ale Universului. Identificarea numărului acestora ar putea ca, pe viitor, să ajute știința să găsească răspunsuri și la alte întrebări existențiale.